Zapraszam na pyszne kapuśniaczki mojego wykonania:))
Uwielbiam je robić bo są pyszne i dość szybkie w przygotowaniu...
Wyśmienicie smakują z czerwonym barszczykiem...mniam...
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 5-6 dag drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mleka
- cukier i sol do smaku
Składniki na nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 starta na tarce marchewka
- sól, pieprz, tłuszcz
- kminek do posypania
Ciasto zarabiamy jak zwykłe drożdżowe. A co do farszu to należy kapustę
ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę. Cebule pokroić w
kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i udusić.
Kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć
chwilę.
Ja wszystko robię w Thermomixie więc jest raz dwa.
Muszę przyznać, że od czasu do czasu lubię coś ugotować:)) a Wy??? jak jest u Was z gotowaniem i pieczeniem??:))
Pozdrawiam
mniam,az sie glodna zrobilam:P
OdpowiedzUsuńmhmmmm...wyglądają przepysznie...uwielbiam, spróbuję z pewnością...
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować, niestety do wypieków mam dwie lewe ręce;(
P.S. Iwonko odnośnie drutów, ja tez poczyniłam pierwsze kroki i wiesz co...tak jak w przypadku szydełka najbardziej podoba mi się prostota czyli półsłupek z narzutem tak i w przypadku drutów ten najprostszy jest dla mnie idealny;))myślałam że będzie gorzej;) fakt że duużo jeszcze przede mną ale najważniejsze że zaczęłam;)
Powodzenia i Tobie;)
JA NA DRUTACH OBECNIE SAMYMI PRAWYMI SIE POSŁUGUJĘ:)) ale jak narazie nie ciągnie mnie tak jak do szydełka:)) więc chyba moja przygoda z drutami nie będzie zbyt długa:))
Usuńhmmm wyglądają smakowicie! Ja gotuję, bo jeść trzeba i lubię, ale szaleństwa z tym nie ma. Pozdrawiam cieplutko- buziaki
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, chyba dziś je zrobię
OdpowiedzUsuńzapomniałam zapytać - jak długo należy je piec?
OdpowiedzUsuńa tak 30 minut:) muszą się ładnie zarumienić z góry:)
Usuń